Rapportage Co2 en Duurzaamheid
Met het project “Rapportage Co2 en Duurzaamheid” werkt Crumbz aan een handboek voor het kwantificeren van duurzaamheid binnen onze projecten.
We nemen hierin standaarden mee op het gebied van Co2 rapportage (GHGP & ISO 14064) en standaarden die meerdere duurzaamheidsaspecten rapporteren zoals bijvoorbeeld B-Lab dit doet. Duurzaam leven en werken heeft invloed op meer dan co2. Bodem, water, lucht, economie en maatschappij zijn systemen waar we invloed op hebben.
Laatste bewerking: 21-8-2023 20:06
AANLEIDING – Waarom een Co2 boekhouding?
- De Europese doelstelling is om in 2030 al voor 55% een emissie neutrale economie te hebben, in 2050 moet dat 100% zijn.
- Het doel is om de snelheid van de opwarming van de aarde te remmen zodat de aarde leefbaar blijft voor de mens.
- De doelstelling richt zich op het terugdringen van 7 broeikas gassen, 6 die worden genoemd in het Kyoto protocol en hier is er 1 aan toegevoegd. 178 landen ondertekende het verdrag in 2001.
Hoe gaan we de uitstoot verminderen?
Enkele voorbeelden:
- Door in te zetten op hergebruik ipv delven van nieuwe grondstoffen.
- Door hernieuwbare energie te gebruiken zoals zon en wind. Brandstof uit grondstoffen branden we op en gaat zo verloren, grondstoffen in zonnenpanelen en windmolens kunnen ons blijvend helpen aan energie.
- Door nieuwe manieren van produceren te ontwikkelen waarbij er minder of geen zware broeikasgassen vrij komen.
Hoe gaan de doelstellingen uw bedrijf veranderen?
Niemand heeft een glazenbol maar gezien de ontwikkeling durven we enkele aannames te doen:
- De economie zal veranderen van een lineaire- naar een circulaire-economie. Producenten en Verkopers worden ook verantwoordelijk voor de aanvoer (upstream) kant.
- Afval bestaat niet meer doordat grondstoffen altijd herbruikbaar moeten worden ingezet. Dus plastic mag alleen als het weer kan worden hergegruikt.
- Er ontstaan nieuwe kansen voor product-markt combinaties die ontstaan uit reststromen van een productie.
- Reststromen (afval) krijgt waarde in €. Zo is het een stimulans om reststromen zo hoog mogelijk te verwaarden. (Ladder van Moerman).
- Er komt een focus op nieuwe bedrijfsvormen als PaaS (Product as a Service). Denk dan aan Betaal per eenmalig gebruik, Verhuur, Terugkoopgarantie zoals statiegeld, Operational Lease.
- Productie en transport zal van brandstof naar herbruikbare energie gaan. Electra en mogelijk waterstof.
Wie gaat dit controleren?
Ook hier kunnen we alleen een blik in de toekomst werpen op basis van aannames die we doen na het lezen van de doelstellingen en gepupliceerde standaarden.
- Het rapporteren van Co2 emissies is niet nieuw. 90% van de Fortune 500 bedrijven doen dit al. De boekhouding en controles worden gedaan door de grote accountantskantoren. Inmiddels mogen we aannemen dat ook het MKB en de huidige accountants de boekhouding van Co2 gaan implementeren.
- De NEA zou de Co2 heffingen kunnen vaststellen en innen.
- Door het implementeren van een universele standaard van rapporteren is er een mondiale som te maken. Zo biedt de GHGProtocol de mogelijkheid om binnen Scope 1 – bedrijfsverbruik aan te geven. Op basis van deze indeling is het mogelijk bijvoorbeeld alle Scope 1 van een regio, district, land, werelddeel bij elkaar op te tellen tot een mondiale uitkomst.
Bronnen:
- European Green Deal:
https://climate.ec.europa.eu/eu-action/european-green-deal_en - GHGP:
https://ghgprotocol.org/ - ISO 14064:
https://www.iso.org/standard/66453.html - ESRS – EFRAG:
https://www.efrag.org/lab6 - CSRD:
https://finance.ec.europa.eu/capital….. - B Lab:
https://www.bcorporation.net/en-us - De Co2-prestatieladder:
https://www.co2-prestatieladder.nl/nl/wat-is-de-ladder - NEA:
https://www.emissieautoriteit.nl/ - Kyoto protocol 2001:
https://www.europa-nu.nl/id/vh7dotot4lz1/kyoto_protocol - Parijs Klimaatconferentie 2015:
https://www.europa-nu.nl/id/vjmhg41ub7pp/klimaatconferentie_parijs_2015_cop21